​​EBK kohtasi ensimmäisessä kotiottelussaan liigakonkari GFT:n
Julkaistu: 10.10.2022 09.45

Kolme keltaista korttia, paljon erikoistilanteita ja kuusi maalia. Espoon paikalliskohtaaminen oli täynnä tapahtumia ja kuumentuneita tunteita, kun EBK kohtasi ensimmäisessä kotiottelussaan liigakonkari GFT:n. Vaikka ottelu olikin täynnä tilanteita molemmilta joukkueilta, päätyi ensimmäinen Espoolaisten kohtaaminen valitettavasti GFT:n 5-1 vierasvoittoon.

Ensimmäinen puoliaika
Ensimmäisen puoliajan alku kulkee vieraiden antaessa painetta EBK:n puolustukselle. GFT:n ensimmäinen maalintekopaikka aukeaa ensimmäisen minuutin jälkeen, kun EBK ottaa puolesta kentästä ensimmäisen kumulatiivisen virheensä. GFT antaa vapaapotkun muodon keskelle, josta vastustaja pääsee pudottamaan vapaalle pelaajalle vetosektoriin. Onneksi EBK:n maalivahti Iida Peltola pelastaa tilanteen hienolla torjunnalla.

Paria vastahyökkäystä lukuunottamatta pallo pysyy vieraiden hallussa. GFT saa toisen vaarallisen paikkansa toisen minuutin kohdalla, mutta Peltola on hereillä ja torjuu vedon. GFT pääsee yrittämään myöhemmin laidasta uudelleen, mutta EBK blokkaa vedon vastustajan kulmaksi. GFT saa tästä jälleen uuden vetopaikan, mutta onneksi laukaus menee reilusti ohi maalin.

EBK saa ensimmäisen vetonsa maalia kohden, kun Peltola avaa pitkän heiton oman joukkueen pilotille, joka pääsee kääntymään ja laukomaan kohti maalia. Harmillisesti vastustajan maalivahti Delia Teresa torjuu tämän kotijoukkueen kulmaksi. Joukkueen kapteeni Emilia Jaatinen saa vielä kulmasta purkupallon haltuunsa ja pujottelee itsensä läpi kahden GFT-pelaajan aina vetopaikalle saakka. Vastustajan maalivahti torjuu, josta EBK pääsee vielä kerran yrittämään, mutta pallo valitettavasti lentää yli maalin. EBK on siirtänyt pelin hallintaa GFT:ltä myös itselleen.

EBK:lle aukeaa uusi maalintekopaikka, kun GFT joutuu korkean prässin myötä pudottamaan maalivahdilleensa. GFT yrittää purkaa pallon, mutta pallo osuu Milja Korhoseen ja EBK pääsee vetämään. GFT:n maalivahti ottaa tästä itselleen hyvän torjunnan. Toistaiseksi tämä on EBK:n paras maalintekotilanne.

GFT saa uuden vapaapotkun EBK:n hankkiessa itselleen toisen kumulatiivisen virheensä. GFT laukoo vapaapotkusta kovan vedon maalia kohden, mutta Iida Peltola on hereillä ja torjuu vedon hienolla jalkatorjunnalla. Vastustajalle kulma tilanteesta, joka päättyy EBK:n purkupalloon. Tilanne pysyy yhä tasan.

EBK rikkoo kaaren rajalta itselleen kolmannen rikkeen ja vieraat saavat erikoistilanteen vaarallisesta paikasta. GFT avaa viereen Emilia Jokisalolle, joka laukoo tilanteesta ottelun ensimmäisen maalin, kun peliä on pelattu yhdeksän minuuttia.

GFT saa maalin jälkeen pallonhallinnan itselleen ja laukoo pari erittäin vaarallista vetoa maalia kohden. Molemmat yritykset eivät onneksi pääsee EBK:n verkkoon asti. EBK:lle syntyy myös tilanteesta siirretty neljäs rike.

GFT:n yksi vaarallisimmista, ellei jopa vaarallisin, maalintekoyritys syntyy, kun vieraat antavat kovan syötön kulmatilanteesta EBK:n maalille. Pallo päätyy kotijoukkueen muodostelman keskellä olevalle vastustajan pelaajalle, joka yrittää ohjata pallon verkkoon. Iida Peltola onneksi pelastaa tilanteen ja liimaa pallon itselleen. Kolmetoista minuuttia on pelattu ensimmäisestä puoliajasta ja Peltola avaa pitkän pallon joukkueen kapteenille. Emilia Jaatinen oli pääsemässä tilanteessa yksin läpi maalintekopaikalle, mutta vastustajan Emilia Jokisalo rikkoo ja hankkii GFT:lle pelin ensimmäisen rikkeen ja varoituksen. EBK:lla loistava erikoistilannepaikka vastustajan kaarelta. Vastustajan joukkue valitettavasti blokkaa EBK:n yrityksen.

EBK:n ensimmäinen maali syntyy, kun Linda Lauri syöttää sivurajapotkun Mathilda Carpelanelle laitaan, mistä Carpelan lähtee kuljettamaan pallon kohti keskustaa. Vaikka hänelle on kolme vastustajan pelaajaa kimpussaan, Carpelan onnistuu vielä syöttämään pallon siskolleen Madeleine Carpelanelle. Nuorempi Carpelan ampuu pallon varmasti sisään verkkoon ja tekee EBK:n historian ensimmäisen liigamaalin, kun peliä on pelattu lähelle viisitoista minuuttia. Tilanne on tasan!

EBK saa virtaa maalista ja pallonhallinta siirtyy osittain takaisin kotijoukkueelle. EBK saa pari hyvää vetopaikkaa, mutta valitettavasti ne menevät ohi maalin. Tilanteita syntyy molemmille joukkueille, mutta molempien joukkueiden maalivahdit ovat hyvin hereillä torjumassa niitä. Peli on erittäin tasainen.

Minuutti puoliaikaa jäljellä ja GFT saa itselleen kaksi erittäin vaarallista vetoa maalia kohden. Peltola onneksi ottaa siihen kaksi aivan upeaa torjuntaa ja vieraiden yritys jää tyhjäksi. GFT on kuitenkin ottanut puoliajan loppuun tiukemman otteen pallonhallinnasta ja peliä käydään enemmän kotijoukkueen maalilla. GFT:n pallonpyöritys tuottaa tulosta, kun Heta Huhtaniska vetää pallon etukulmasta sisään peliaikaa ollessa jäljellä enää vain viisi sekuntia. Toiselle puoliajalle mennäänkin vieraiden johtaessa 2.1.

Toinen puoliaika
Toinen puoliaikaa alkaa GFT:n painostuksella. Vieraat onnistuvat saamaan heti puoliajan alkuun pari kulmapotkua sekä vetoa maalia kohden, mutta EBK:n pelaajat puolustavat uhrautuvasti ja mitään sen vaarallisempaa ei synny.

Peliä on pelattu vajaat kaksi ja puoli minuuttia, kun vieraat karkaavat 3-1 johtoon Huhtaniskan hienosta läpisyötöstä EBK:n puolustuksen ohi maaliin eteen, josta Maria Mäntylä pistää pallon Peltolan ohi maaliin.

EBK:n kapteeni Emilia Jaatinen saa riiston puolessa kentässä ja meinaa päästä karkuun, mutta vastusta rikkoo ja EBK saa vapaapotkun. Samalla tästä tulee GFT:n ensimmäinen rike puoliajalle.

EBK saa pallon vastustajan kenttäpuoliskolla laitaan, josta Sanni Keränen pyrkii laukomaan kohti maalia. GFT kuitenkin päättää ottaa tilanteesta itselleen toisen rikkeen ja EBK saa tästä hyvän vetopaikan. Vapaapotku päättyy valitettavasti vastustajan pelaajaan, mutta EBK jatkaa paineen antamista vieraille. Pallo päätyy sivurajasta yli, josta GFT laukaisee vaarallisen vastahyökkäyksen. GFT syöttää erittäin vaarallisen läpisyötön EBK:n kaarelle, mutta onneksi Iida Peltola saa vedon liimattua käsiinsä.

GFT kasvattaa maalieroa tehdessään neljännen maalinsa ajassa 5:20. GFT:n maali syntyy kun Mäntylän vedosta pallo kimpoaa, jopa hieman onnekkaasti, EBK:n pelaajasta maaliin. Tilanne nyt siis 4-1 vieraille.

Toisen erän ensimmäinen kunnollinen maalipaikka EBK:lle syntyy kuudennen minuutin kohdalla, kun Hanna Harju hakee sivurajapotkusta takakulmalla olevaa Kerästä. Valitettavasti Keräsen pusku menee ohi maalista. Tilanteesta tulee myös kolmas kumulatiivinen rike GFT:lle. EBK on päässyt jälleen mukaan peliin.

Peltola avaa nopean maaliheiton Emmi Mäkiselle, jota kuitenkin rikotaan tilanteessa.Tästä GFT:lle neljäs rike. Vieraiden vaihtopenkki ei selvästi ole tyytyväinen päätökseen ja tunteet alkavat kuumeta, jolloin tuomari joutuu pysäyttämään pelin hetkeksi. GFT:n valmentaja hankkii tästä myös itselleen keltaisen kortin suunsoitosta. Jälleen kotijoukkueelle avautuu tästä erinomainen erikoistilannepaikka. Pallo löytää itsensä Mathilda Carpelanelle, mutta harmillisesti veto epäonnistuu eikä maalia tilanteesta synny. Pallo kuitenkin pysyy edelleen kotijoukkueen hallinassa.

EBK ottaa yhdeksän minuutin kohdalla ensimmäisen rikkeensä. GFT antaa vapaapotkun viereen keskelle, josta veto lähtee suoraan EBK:n pelaajiin. GFT pääsee kuitenkin yrittämään uudelleen, mutta Peltola nappaa vedon helposti syliinsä. Vieraat ovat ottaneet pallonhallinnan takaisin itselleen.

Kun puolet toisesta puoliajasta on pelattu, EBK:n Amanda Pitkänen riistää pallon vastustajalta. GFT:n pelaaja kuitenkin jää roikkumaan Pitkäsestä kiinni, josta tuomari lopulta viheltää vieraille viidennen rikkeen. Heta Huhtaniska saa samalla tästä itselleen keltaisen kortin, joka on samalla myös GFT:n kolmas keltainen kortti tähän otteluun.

Puoliajan jälkimmäisen puoliskon alku on täynnä GFT:n maalintekoyrityksiä. Peltola kuitenkin on pystynyt kaikki yritykset torjumaan ja pitämään EBK:n vielä pelissä mukana.

Emilia Jaatinen saa EBK:lle uuden mahdollisuuden kavennukseen, kun EBK:n Miia Kopponen riistää pallon ja jättää kantapääsyötöllä kapteenille pallon vetopaikalle. Harmillisesti vastustajan maalivahti Teresa Delia kerää tästä itselleen upean jalkatorjunnan ja jättää kotijoukkueen maalitta.

EBK saa toisen kumulatiivisen rikkeensä kahdentoista minuutin kohdalla. Mitään sen vaarallisempaa tilanteesta ei synny.

EBK ottaa viidennentoista minuutin kohdalla aikalisän. Tarkoituksena kotijoukkueella on ottaa viides kenttäpelaaja, eli “reikäpaita” mukaan. Reikäpaitana tässä ottelussa pelaa Marika Eerikäinen. EBK joutuu siirtämään viidennen kenttäpelaajan käyttöönottoa, kun GFT pitää pallonhallinnasta kiinni ja mahdollista vastahyökkäykseen ei näytä olevan. Ottelua on enää jäljellä kolme minuuttia kun EBK viimein saa pallon takaisin itselleen.

EBK:lle sattuu kuitenkin kamala pallonmenetys maalialueen rajalla GFT:n Sandra Lindille, josta Lind siirtää vieraat 5-1 johtoon. Peliaikaa on jäljellä enää kaksi minuuttia.

EBK hankkii itselleen pelin loppuun vielä kolmannen rikkeen, mutta vieraiden yritys blokkaantuu kotijoukkueen pelaajiin. EBK saa purettua pallon tilanteen jälkeen vielä Harjulle, josta hän pääsee yrittämään myös maalia. Vastustajan maalivahti torjuu sen kuitenkin EBK:n kulmaksi.

Hanna Harju saa vielä viimeiselle minuutilla hyvän riiston vastustajalta, mutta veto valitettavasti lähtee ohi maalin. EBK saa vielä uuden yrityksen, kun Carpelan pääsee irtopalloon vetämään. Harmillisesti veto lähtee yli maalin.

Pelin parhaiksi pelaajiksi valittiin EBK:n Sanni Keränen ja GFT:n Maria Mäntylä. Madeleine Carpelan palkittiin myös EBK:n liigan avausmaalin tekemisestä.

Kuva ja teksti: Emilia Rauvanlahti